غذاهای دودی پرخطر متخصص تغذیه اصفهان


غذای دودی ؛ خوشمزه ولی خطرناک

خطر مصرف 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک پاکت سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده شهری است! خطر غذاهای دودی

سیگار کشیدن فرآیندی است که طی آن غذا به مدت طولانی پخته ، مزه دار می شود و ذخیره می شود. در این فرایند ، غذا در معرض دود قرار می گیرد (معمولاً سوزاندن دود چوب). در سیگار کشیدن داغ ، غذا به مدت چند ساعت در معرض دود قرار می گیرد تا غذای خام مانند گوشت یا ماهی در این فرایند کاملاً پخته شود. در سیگار کشیدن سرد ، مواد غذایی به مدت طولانی ، گاهی اوقات تا چند روز در معرض دود قرار می گیرند تا به مدت طولانی عطر و بوی خود را حفظ کنند. این روش معمولاً برای گوشت یا ماهی استفاده می شود ، اما گاهی پنیرها ، سبزیجات و میوه های مختلف نیز دودی می شوند ، گاهی مواد معطر به سوخت مورد استفاده برای دود غذا اضافه می شود.

سیگار کشیدن در نقاط مختلف جهان

در چین از مخلوط برنج نپخته ، شکر و چای برای دود چای استفاده می شود. این مواد زیر تابه قرار می گیرند و سپس گوشت یا غذای دیگر را داخل تابه می ریزند و غذا را به آرامی دود می کنند. در حالی که غذا دودی است ، عطر مخلوط برنج و چای را به خود می گیرد.

در اروپا از چوب بلوط به طور سنتی برای کشیدن گوشت و ماهی استفاده می شود ، اما امروزه چوب بلوط اغلب برای سیگار کشیدن غذا استفاده می شود.

در آمریکای شمالی ، علاوه بر بلوط و گردو ، از گردو نیز استفاده می شود. البته گاهی از چوب درختان میوه مانند گیلاس یا آلو برای سیگار کشیدن نیز استفاده می شود.

در گذشته در مزارع کشورهای غربی ساختمان خاصی به نام خانه دود وجود داشت. در این قسمت انواع گوشت ها دودی می شد و سپس این گوشت ها حفظ می شدند.

امروزه در روشهای جدید و صنعتی از دود مایع استفاده می شود که از تقطیر ، تصفیه و غلظت دود معمولی بدست می آید که عوارض جانبی کمتری دارد.

خطرات غذاهای دودی پرخطر

فرآیند سیگار کشیدن از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و تجزیه چربی های موجود در محصول را کند می کند ، اما از سوی دیگر ، صدها ترکیب سمی مضر برای سلامتی انسان تا کنون در دود شناسایی شده و در برخی موارد سرطان زایی آنها مشخص شده است. ثابت شده

برخی از مواد موجود در دود مشابه ترکیبات سمی موجود در دود سیگار است. این ترکیبات می توانند با تحریک دستگاه گوارش بر سلامت انسان تأثیر جدی بگذارند و خطر ابتلا به برخی سرطان ها مانند سرطان معده و روده بزرگ را افزایش دهند. جالب است بدانید خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک بسته سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده در شهر است.

سیگار کشیدن در شرایط کنترل نشده باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی مانند آنتراسن می شود که سمی و سرطان زا هستند و وارد محصول دودی می شوند. این مشکل در محصولاتی که به طور سنتی خارج از نظارت بهداشتی تولید می شوند بسیار زیاد است.

علاوه بر این ، مونوکسید کربن حاصل از سوخت چوب با هموگلوبین و میوگلوبین خون موجود در محصول ترکیب شده و رنگ خاصی از محصولات دودی را تشکیل می دهد. مونوکسید کربن میزان میکروب های هوازی را در محصول نهایی کاهش می دهد و اکسیداسیون چربی ها را کند می کند. مونوکسید کربن ، از سوی دیگر ، با تحریک میکروب های تولید کننده هیستامین و ایجاد واکنش های آلرژیک یا آلرژیک در مصرف کننده ، میزان هیستامین موجود در محصول را افزایش می دهد.


بیشتر بدانید: آسیب قندها را بررسی کنید


فرآیند سیگار کشیدن ترکیبات پراکسید روی سطح محصولات گوشتی ایجاد می کند که به نوبه خود خطر سرطان زایی این محصول را افزایش می دهد. سیگار کشیدن گوشت و ماهی نیز احتمال فعالیت لیستریا مونوسیتوژنز را در محصول افزایش می دهد. این باکتری یکی از عوامل مسمومیت غذایی است و می تواند علائم شدیدی را در نوزادان ، سالمندان و سایر افراد آسیب پذیر ایجاد کند.

علاوه بر خطرات ذکر شده در بسیاری از موارد ، مواد اولیه مبتنی بر گوشت برای سیگار کشیدن استفاده می شود. حاوی آلاینده ها و ترکیبات اولیه ناشی از فساد مواد غذایی است. با توجه به این واقعیت که در فرایند سیگار کشیدن ، طعم غذا تغییر می کند ، تشخیص فساد اولیه غذا دشوار است و این ویژگی زمینه را برای سود و تقلب در غذا فراهم می کند.

در میان محصولات دودی ، سوسیس و فرآورده های گوشتی سوسیس به دلیل مصرف نادرست در اقشار جامعه بیشترین تهدید را برای سلامت مصرف کنندگان به همراه دارد. آنچه مسلم است این است که چنین محصولاتی حاوی نیترات بیشتری (که به احتمال زیاد در بدن به نیتروزامین تبدیل می شود) بیش از سوسیس معمولی است. مصرف این محصولات خطر ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ را افزایش می دهد. سرطان معده در اروپای شرقی و ایسلند بسیار رایج است ، جایی که این محصولات به طور گسترده مصرف می شوند. تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به انواع بیماری ها از طریق مصرف محصولات دودی با بیماری ناشی از مصرف بیش از حد چربی اشباع شده یکسان است.

غذاهای دودی پرخطر متخصص تغذیه اصفهان

نصیحت

1- اگر دوست دارید از گوشت های دودی یا نمک شور استفاده کنید ، فقط گاهی اوقات و به مقدار کم از آنها استفاده کنید. زیرا این محصولات به تدریج تأثیرات منفی بر بدن می گذارند. تا جایی که ممکن است از خوردن آنها به طور همزمان یا به مدت طولانی خودداری کنید.

2 – هنگام سیگار کشیدن محصولات مانند ماهی ، گوشت ، سوسیس و کالباس ، مقدار زیادی نمک استفاده می شود. بنابراین ، مصرف این محصولات برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه نمی شود.

افراد مبتلا به میگرن نیز باید از خوردن گوشت دودی خودداری کنند. از آنجا که این غذاها حاوی تیرامین هستند ، می توانند این نوع سردردها را تشدید کنند.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی با ارائه روشهای اساسی در تغذیه و میزان و نحوه غذا خوردن می تواند نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم ماندن

محصولات تراریخته و تغذیه ای

آسیب مواد قندی را بررسی کنید



دیدگاهتان را بنویسید