محصولات تراریخته و تغذیه ای دکتر رضا اطمینانانی


محصولات تراریخته و تغذیه ای

در جهان امروز ، تأمین غذا برای افزایش جمعیت بسیار مهم است. این در کشورهای توسعه یافته نگران کننده نیست. زیرا تقریباً همه مردم به غذای کافی و سالم دسترسی دارند. اما در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، معمولاً 70 درصد درآمد صرف غذا می شود که نیاز همه ریزمغذی ها را برآورده نمی کند. به

در کشورهای در حال توسعه پدیده پنهان گرسنگی برای کودکان و مادران وجود دارد. این پدیده زمانی رخ می دهد که غذای مصرفی به اندازه کافی تغذیه نمی شود. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان رشد جسمانی و توانایی یادگیری آنها را در سنین مدرسه مختل می کند و توانایی آنها را برای انجام وظایف بدنی در بزرگسالان کاهش می دهد. غذاهای اصلی در این کشورها دارای مواد معدنی و ویتامین کمی هستند و هزینه پرورش غذاهایی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، تولید غذا نیاز به زمین کشاورزی دارد. در حالی که میزان زمین های کشاورزی محدود است. در چنین شرایطی ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید محصولات تراریخته و اصلاح شده در تغذیه یا اصلاح ژنتیکی یک راه مفید و م toثر برای تولید محصولات کشاورزی است. با توجه به تقاضای روزافزون برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، گونه های پربازده و پربازده مورد نیاز است. اصلاح ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژن ها هر روز از طریق جهش های طبیعی تغییر می کنند و گونه های جدید بیولوژیکی ایجاد می شوند. اصلاح ژنتیکی امکان انتقال ژن بین گونه ها را فراهم می کند.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را کاهش می دهد و مواد غذایی را سالم تر می کند ، یک راه جدید قدرتمند برای بهبود محصولات کشاورزی و تولید محصولات کشاورزی است ، استفاده از حشره کش ها را کاهش می دهد ، کشاورزان را سالم نگه می دارد و هزینه های کشاورزی را کاهش می دهد و در نهایت روش انتقال ژن را تغییر می دهد. فراهمی زیستی آنها در غذا

یکی دیگر از مزایای این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات آلرژن طبیعی در غذا است. بهبود مواد مغذی و فراهمی زیستی ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اصلی از طریق بیوتکنولوژی و غنی سازی در کشورهای در حال توسعه یکی از راه های کاهش کمبودهای تغذیه ای است.

در این زمینه سه استراتژی مهم وجود دارد:

1- میزان ترکیبات ضد تغذیه ای موجود در غذاها را که از تامین و جذب مواد مغذی و ویتامین ها جلوگیری می کند ، کاهش دهید.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیبات م promoteثر بر فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها.

3- میزان مواد معدنی و ویتامین ها را افزایش دهید.

کاهش ترکیبات ضد تغذیه: راهکارهایی برای کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای مانند اسید فیتیک که به فلزات موجود در غلات متصل شده و از جذب آنها جلوگیری می کند – راهی برای افزایش مصرف مواد معدنی غذای مصرفی. فیتین شکل ذخیره اولیه فسفر در اکثر غلات و دانه ها و ترکیب مهمی برای جوانه زنی و رشد گندم است. به همین دلیل امکان حذف این ترکیب از دانه ها وجود ندارد. بنابراین ، دانشمندان با اصلاح ژنتیکی میزان فسفر موجود در دانه ها را افزایش داده و اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه جذب مواد معدنی را بدون آسیب رساندن به فیزیولوژی گیاه افزایش می دهند.

ترکیباتی را افزایش دهید که جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، مقدار آنها در غذاهای اصلی مانند غلات کمتر از گروه گوشت است و افزایش کمی در مقدار آن ، جذب این مواد معدنی را بهبود می بخشد. از آنجا که این ترکیبات اجزای اصلی گیاه هستند ، افزایش کمی در مقدار آنها بر فیزیولوژی چنین گیاهانی تأثیر نمی گذارد. از طریق دستکاری ژنتیکی ، علاوه بر افزایش میزان آمینو اسیدها و پروتئین ها ، می توان جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش داد. در این راستا تحقیقات زیادی برای افزایش ریز مغذی های برنج روی این محصول انجام شده است که نیروی غالب اکثر مردم کشورهای در حال توسعه است.

یکی از این موارد افزایش آهن در برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. ژن فریتین در گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت تعیین توالی شده و نشان داده شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. جذب فریتین گیاهی در عوض 50٪ جذب فریتین حیوانی است. اما آهن سویا فراهمی زیستی زیادی دارد و به خوبی جذب می شود. به همین دلیل دانشمندان توالی ژن پروتئین سویا را به برنج وارد کردند. بنابراین ، برنج تولید شد که جذب آهن بالایی دارد. آنها همچنین ویتامین A را از طریق انتقال ژن گونه های برنج تولید کردند ، زیرا آندوسپرم برنج به طور معمول فاقد این ویتامین است. بنابراین ، برنج تولید شد که هم دارای جذب آهن بالا و هم ویتامین A بود.

جمعیت های فقیر

برای افراد فقیر ، غذاهای اصلی اولین انتخاب غذایی هستند و 40 تا 55 درصد از آهن مورد نیاز را تأمین می کنند. اگر یک غذا 50 درصد از آهن مورد نیاز خود را تامین کند (به عنوان مثال برنج در بنگلادش) ، دو برابر شدن مقدار آهن موجود در برنج باعث افزایش 50 درصدی آهن در آنها و افزایش 50 درصدی در مصرف آهن از برنج غنی شده بیولوژیکی خواهد شد.

3 درصد از کم خونی ها در زنان رخ می دهد. تأثیر مکمل آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج GM نشان داده شده است ، اما هزینه آن 100 برابر بیشتر از برنج GM است. بنابراین ، تولید محصولات تراریخته و تغذیه مقرون به صرفه است و اثرات مفید طولانی مدت دارد.

مواد فعال غیر مغذی:

ترکیبات زیادی در گیاهان وجود دارد که نقش تغذیه ای مشخصی ندارند اما اثرات مفیدی برای سلامتی دارند. مانند فیتواسترول ها که کلسترول خون را کاهش می دهند. به همین دلیل ، مقدار آن در دانه های روغنی با اصلاح ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

از طریق بیوتکنولوژی ، می توان محصولاتی از غلات ، میوه ها و سبزیجات تولید کرد که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر محصولات اصلاح نشده دارند. همچنین می تواند برای بهبود طعم ، بافت و طعم برخی از محصولات استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی می توان به کاهش ترکیبات حساسیت زا و ضد تغذیه اشاره کرد. اصلی ترین آلرژن های غذایی پروتئین ها هستند و راه کاهش حساسیت زایی متوقف کردن بیوسنتز این پروتئین ها است. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ، ایجاد واکنشهای ایمنی نامطلوب است. این کار به منظور کاهش حساسیت زایی بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام شد. ترکیبات سمی مانند سولانین موجود در سیب زمینی نیز با قرار دادن ژن اینورتاز مخمر در سیب زمینی کاهش یافت. نمونه هایی از محصولات تولید شده با این فناوری عبارتند از: کلزا و روغن پنبه دانه با اسید استئاریک بالا ، روغن سویا با اسید اولئیک بالا ، تولید برنج و روغن با پروتئین بالا و سویا با امگا 3 بالا.

محصولات تراریخته و تغذیه ای متخصص تغذیه اصفهان

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن ، می توان محصولات غذایی ویژه ، غنی شده و پربازده تولید کرد که در حل مشکلات تغذیه ای دنیای امروز بسیار با ارزش هستند. فقدان چنین محصولاتی در کشور ما قابل توجه است و تحقیقات در این زمینه راه حل بسیاری از مشکلات تغذیه ای کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز برخی از مردم در جهان نگران تغییرات ژنتیکی در این محصولات هستند و معتقدند علاوه بر همه اثرات مثبت درک شده ، تغییرات و اثرات منفی در محصولات ایجاد شده است که آثار خود را نشان می دهد بعد.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی با ارائه روشهای اساسی در تغذیه و میزان و نحوه غذا خوردن می تواند نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه بین تغذیه و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم ماندن



دیدگاهتان را بنویسید